SKATTEFORHOLD:
Kunstleasing vs. Kontantkøb af kunst

Kunstleasing skatteforhold

Adv. Thomas Frøbert fra advokatfirmaet Bech-Bruun har udarbejdet en skrivelse omkring de skattemæssige forhold ved kunstleasing

Udgifter til leje af kunst (Kunstleasing) vil normalt kunne fratrækkes som en helt almindelig driftsomkostning. Kunstværkerne skal hænges eller stilles i virksomhedens lokaler.
Gælder såvel 1. som 2. gangs køb.
Momsregistrerede virksomheder, der køber kunstværker til videresalg, til udsmykning af virksomheden eller får udført udsmykningsopgaver, har som hovedregel fradragsret for momsen ved købet. Dette gælder, uanset om værket er anskaffet med fuld moms eller med såkaldt kunstnermoms.

Hvis værket derimod er købt efter de særlige brugtmomsregler, hvor sælgeren ikke må anføre momsbeløbet på fakturaen, er der ingen fradragsret.

Fradragsretten for køb af kunstværker med investeringsformål kan dog blive anfægtet af Skattestyrelsen.
*I forhold til de skattemæssige forhold konkret for leasingtager anbefales, at dette afdækkes gennem egen juridisk og skattemæssig rådgiver.

Kontant Kunstkøb

Virksomheder, der køber kunst, har normalt ikke mulighed for at fratrække udgifterne til kunstværker i deres skatteregnskab. Der er dog en undtagelse. For at støtte kunstnere er der et specifikt regelsæt i skattereglerne, der under visse betingelser giver virksomheder mulighed for at trække udgifterne til køb af kunst fra eller afskrive dem. Her følger et overblik over de vigtigste bestemmelser.

Hvilke typer kunst er omfattet?

De særlige regler gælder kun for originale billedkunstværker. Dette omfatter malerier, skulpturer, grafik, fotografisk kunst, installationskunst og lignende. Der skelnes mellem kunstværker, der hænges op eller stilles op, og kunstværker, der er integreret i bygningens struktur. For grafiske og fotografiske værker gælder der et særligt krav: værkerne skal være nummererede og signeret af kunstneren samt være fremstillet i et begrænset oplag. Reproduktioner er ikke omfattet af disse regler.
Kunstværket skal være et førstegangskøb og skal købes direkte fra kunstneren eller fra et galleri, der har værket i kommission. Reglerne gælder ikke, hvis virksomheden køber kunstværket fra en kunstner, der er tæt knyttet til virksomhedens ejer, f.eks. et familiemedlem.

Kunstværker, der hænges op eller stilles op

Udgifter til køb af kunstværker, der hænges op eller stilles op i virksomhedens lokaler, kan afskrives ved hjælp af saldometoden med op til 25 % om året – på samme måde som ved afskrivning af inventar (se model nedenfor). Hvis købet finder sted i slutningen af regnskabsåret, kan der foretages fuld afskrivning allerede i anskaffelsesåret.
Hvis købesummen er på 33.100 kr. (2024) eller mindre pr. værk, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, hvor kunstværket købes. I forhold til de skattemæssige forhold for jeres virksomhed anbefales, at dette afdækkes gennem egen juridisk og skattemæssig rådgiver.
I forhold til de skattemæssige forhold for jeres virksomhed anbefales, at dette afdækkes gennem egen juridisk og skattemæssig rådgiver.
Afskrivning via saldometoden ved kunstkøb for 1.000.000 kr.
Afskrivning via Saldometoden
Afskrivning
Nedskrevet værdi
År 1: 25 % af 1.000.000 kr.
250.000 kr.
750.000 kr.
År 2: 25 % af 750.000 kr.
187.500 kr.
562.500 kr.
År 3: 25 % af 562.500 kr.
140.625 kr.
421.875 kr.
År 4: 25 % af 421.875 kr.
105.468 kr.
316.406 kr.
Eksempel med kunstleasing vs kontantkøb af kunst for 1 mio.
‍Ved leasing får virksomheden fuldt skattemæssigt fradrag for leasingydelserne, hvor der ved kontantkøb, efter særlige regler, kan ske en afskrivning efter saldometoden, 25% årligt af nedskrevet værdi.
KUNSTER:

Trine Søndergaard

Interior #8, 2008-2013
Archival pigment print
120 x 120 cm.
Edition of 5 + 2 AP

For mere information eller spørgsmål kontakt
Michael C. M. Dyreholt

Phone: +45 2637 5955
Mail:
mcmd@nordicartbank.dk